Ze swiata architektury – Przedszkole, Zespół Mieszkaniowy i Centrum Społeczności / (se) arch Architekten

Dzięki uprzejmości (se) arch Architekten Stuttgart, firma architektoniczna z siedzibą w Niemczech, (se) arch Architekten, udostępniła nam swoją pierwszą nagrodę za projekt realizowany w ramach konkurencyjnej wielokrotnej prowizji.
Tworząc część dzielnicy mieszkaniowej Allmendäcker, która składa się z poziomych, liniowo uformowanych bloków mieszkalnych, budynek stara się reagować na kontekst miejski.
Zaimplementowano dwie objętości liniowe; północna, wraz z planem parteru, mieszczącym przedszkole i południe.
pomieszczenie mieszkalne.
Więcej zdjęć i architektów.
opis po przerwie.
Dzielnica mieszkaniowa Allmendäcker.
położony w południowo-zachodniej części Stuttgartu, w miejscowości Sindelfingen, gmina Maichingen, sąsiednie koleje DB po zachodniej stronie.
działa jako strona dla złożonego projektu służącego trzem różnym funkcjom.
Przedszkole, Housing and Community Hall.
Dzięki uprzejmości (se) arch Architekten Przedszkole jest przeznaczone do obsługi czterech grup dzieci w następujący sposób: dwie grupy dzieci w wieku od 8 tygodni do 3 lat znajdują swoje miejsce na parterze, podczas gdy pozostałe dwie grupy dzieci w wieku od 2 lat do 6 lat na piętrze.
Posiadanie dwóch grup wiekowych starszych dzieci na piętrze i dwóch grup wiekowych młodszych dzieci na dole, pozwala na lepszą dystrybucję przestrzeni i umożliwia tworzenie dwóch zewnętrznych, ale chronionych obszarów gry.
jeden z nich na dachu, a drugi jako patio.
model 01 Budynek ma dwa patia.
wyżej wymienione patio zabaw dla dzieci, które otwiera się od strony wschodniej, gdzie znajduje się park, oraz główne wejście do przedszkola z wyjściem z bocznej ulicy.
Sala wspólnoty z dodatkowymi pokojami znajduje się na parterze i wychodzi na plac Györer w kierunku południowym.
najważniejsza przestrzeń publiczna i punkt odniesienia Allmendäcker.
Do lokalu mieszkalnego można wejść od strony ulicy i jest zorganizowany na czterech poziomach piętra składających się z dwu-, trzy- i czteropokojowych apartamentów zorientowanych na południe z ich balkonami.
W podziemiu znajduje się parking z dostępem od strony północnej, obsługujący zarówno przedszkole, jak i mieszkanie.
model 02 Co do materialności, górne piętra.
ściany są obrobione białymi cegłami klinkierowymi, a parter i jego pasmo obwodu kolorowe, począwszy od żółtego, poprzez pomarańczowy do czerwonego, staje się łatwym do rozpoznania elementem identyfikacyjnym dla dzieci.
Zielone dachy dają miejsce na dwa ogrody.
jeden do mieszkania, a drugi do celów przedszkolnych.
model 03 Architekt: (se) arch Architekten Lokalizacja: Sindelfingen-Maichingen, Niemcy.
Drużyna: Stefanie Eberding, Stephan Eberding, Agnieszka Sawczyn Projekt: Konkurencyjny program Komisji Europejskiej: Przedszkole, Mieszkalnictwo, Sala Wspólnoty Obszar: 3907m2 Status: I miejsce
[przypisy: Frezowanie cnc, szlifierki cnc, krawędziarki cnc ]

Powiązane tematy z artykułem: Frezowanie cnc krawędziarki cnc szlifierki cnc