Nowoczesna architektura : W toku: Mediterraneo House / Manuel Oca A

Manuel Oca.
A Architekt: Manuel Oca.
A del Valle Lokalizacja: Dworzec Benalua, Alicante, Hiszpania Wykonawca: Casa Mediterráneo Współpracownicy: Miguel Molins Jiménez, Karolina Kurzak, Adriana Cepeda, Paloma Montoro, María Ortiz-Muyo, BeDV Arquitectos Zarządzanie projektem: INECO Project Director: Marisa Guillamot Bernardo Powierzchnia zabudowy: 3500 m2 Budżet: 5 900 000 euro Zdjęcia: Manuel Oca.
A + 22 Casa Mediterráneo to instytucja stworzona, aby zaspokoić potrzeby dyplomacji publicznej.
Jego głównym celem jest wspieranie wspólnej tożsamości kultur śródziemnomorskich.
.
Manuel Oca.
A Jego nowa siedziba ma powstać na starym dworcu kolejowym Benalúa.
Nowa instytucja potrzebuje przestrzeni, aby organizować imprezy, wystawy, koncerty, projekcje i wszelkiego rodzaju imprezy.
Najcenniejszym elementem starego budynku jest niesamowita przestrzeń nad torami kolejowymi: 20 m.
rozpiętość pokrytą smukłym żelazem jest prawie niemożliwa do osiągnięcia w dzisiejszych czasach.
.
Manuel Oca.
A Projekt skupia się na wyrafinowaniu tej prostej, liniowej przestrzeni dla pociągów, a tym samym przekształceniu jej w przestrzeń doświadczalną dla ludzi.
Przestrzeń, która ma być niebieska, płynna, centralna, wzbudzona, zmieniająca się, następna, zenitalna, kabrioletowa, przyciemniana, rytmiczna, niepodzielna, programowalna, termodynamiczna i opłacalna.
Najbardziej eksperymentalne zastosowania lub działania zostaną opracowane w dwóch woluminach, lekkich, półprzezroczystych i licowanych.
Objętości te zamykają się i pomagają scentralizować główną przestrzeń wielu właściwości pozwalającą na jednoczesność różnych zdarzeń.
.
Manuel Oca.
A Przestrzeń działa na kolor biały w zupełnie nowych objętościach, a także w ścianach i chodnikach.
Kolor biały jest stosowany w sposób fenomenologiczny i zmysłowy.
Biały jest kolorem, który może być łatwo podekscytowany i zabarwiony.
Jest to kolor ekranów kinowych.
Promienie słoneczne Costa Blanca będą zabarwione na niebiesko w przestrzeni wewnętrznej dzięki kolorowym i półprzezroczystym efektom desek dachowych i przyciemnionej barwie pomarańczowej we wnętrzu widowni o zachodzie słońca.
To światło słoneczne pobudzi również oblicze przestrzeni i objętości za pomocą kolosalnych ostrzy w ruchu obrotowym, jej zmotoryzowane i tekstylne pokrycie oraz ruchomy odcień zapewniany przez kratownicę aluminiowych pierścieni, która również uspokaja starcie starego ściany i nowe tomy.
.
Manuel Oca.
A W niebieskiej przestrzeni powietrze nie jest klimatyzowane.
Ludzie są klimatyczni.
W jaki sposób.
Za pomocą gigantycznych wentylatorów sufitowych, znanego efektu chimeney, pokrycia kabrioletowego i możliwości aktywacji fajnego, fajnego i sztucznego systemu mgły.
Plan
[więcej w: wbijanie pali, pompy lakiernicze, wiercenie w żelbecie ]

Powiązane tematy z artykułem: pompy lakiernicze wbijanie pali wiercenie w żelbecie