Kącik architekta – Anna Puigjaner o Dlaczego my wszyscy powinniśmy przyjąć ideologię „bez kuchenki”

Dzięki uprzejmości Anny Alba Yruela przez Metropolis Hiszpańska architekt Anna Puigjaner ujawniła, jak ją stosuje.
typologia mieszkaniowa w swoich własnych projektach w niedawnym wywiadzie dla Metropolis Magazine jako jednego z ich 2018 Game Changerów.
Po otrzymaniu finansowania z Harvard GSD Wheelwright Prize za jej kontrowersyjną propozycję w 2016 r.
(Po czym Blogu opublikowała z nią wywiad), Puigjaner opowiada o czasie spędzonym na podróżach po świecie i odwiedzaniu wielu różnych kultur, które podzielają jej ideę wspólnego gotowania, dodając, że milenialsi są bardziej skłonni do kojarzenia lub dzielenia się zasobami.
Kuchnia jest najbardziej prowokującą częścią domu.
Od dawna jest narzędziem politycznym, do tego stopnia, że obecnie nie możemy zaakceptować życia bez kuchni.
Uznany za zwolennika wspólnej kuchni przez Metropolis Magazine, koncepcja Puigjanera może być trudna do zrozumienia, ale propozycja stworzenia domów bez kuchni z centralną wspólną kuchnią dla społeczności rozwiązuje problemy rosnącej populacji placówki społecznościowe i tworzy wspólnotę w budynku.
Podczas eksploracji podczas podróży do Azji Południowo-Wschodniej, Skandynawii i Ameryki Łacińskiej wiele kultur dzieli się obowiązkami kulinarnymi i eliminuje potrzebę posiadania własnej kuchni.
Ich rozwiązania różniły się znacznie pod względem skali; Comedores Populares w Peru są odpowiedzialne za codzienne odżywianie pół miliona osób, a wiele takich sieci można znaleźć w Mexico City i Quebec.
MAIO zmieniło sposób, w jaki definiujemy funkcję pokoju, anonimizując je w ostatnim 22 budynku mieszkalnym trafnie o nazwie 110 pokoi. Założona przez Puigjanera firma z Barcelony sugeruje szczęśliwe medium w swoim projekcie, które usuwa hierarchię przestrzenną z mniej lub bardziej wymiennymi pomieszczeniami, które uwalniają mieszkańców od tego, gdzie chcą spać, gotować lub zrelaksować się, zamiast być hamowani przez to, jak się spodziewali.
korzystać z przestrzeni.
Dowiedz się więcej o badaniach Anny Puigjaner, dlaczego nie potrzebujemy kuchni w naszych domach z magazynu Metropolis tutaj.
[przypisy: węże do piaskowania, tokarka cnc, taśmy transportujące ]

Powiązane tematy z artykułem: taśmy transportujące tokarka cnc węże do piaskowania