Hartowanie stali stosuje sie dla uzyskania wiekszej jej twardosci

Hartowanie stali stosuje się dla uzyskania większej jej twardości i ulepszenia własności mechanicznych. Stal węglowa hartuje się tylko przy zawartości w niej węgla 0,3% i wyżej; przy mniejszej zawartości węgla stal nie hartuje się. Aby zahartować stal, należy ją nagrzać do temperatury 760 7 910°C w zależności od gatunku i następnie szybko oziębić, zanurzając hartowany przedmiot w płyn (wodę, olej, naftę lub ropę). Im szybciej oziębiać przy hartowaniu wyrób ze stali, tym będzie on twardszy. Przy hartowaniu jednocześnie z twardością uzyskuje stal kruchość. Odpuszczanie stali stosuje się w celu obniżenia jej kruchości po hartowaniu. Aby odpuścić zahartowaną stal, nagrzewa się ją powoli do temperatury 50 7 325°C i następnie szybko oziębia się. [przypisy: Kruszenie betonu, gabloty informacyjne, szamba betonowe bielsko biała ]

Powiązane tematy z artykułem: gabloty informacyjne Kruszenie betonu szamba betonowe bielsko biała